Honingbijen  wonen ook  in een huis! Imkerij De Honingpot

Cursus mede maken 2018/2019

Mede: ouder dan de weg naar Rome!

Woensdagmiddag van 14:00 tot 17:00 uur.

Imkerij De Honingot biedt de cursus mede aan.

De cursus wordt gegeven door Peter Ramselaar.

Locatie:

Tichelberg 14,

2716 LL Zoetermeer

Maar wat is mede nu eigenlijk, is het wijn? Nee, want wijn wordt gemaakt van vruchten. Bier is het ook niet, want er komt geen korreltje graan aan te pas. Is het ouder dan de weg naar Rome? Jazeker, lang voordat die weg werd geopend stond mede al op de adellijke tafel. Komen we terug op de eerste vraag: “wat is mede nu eigenlijk”?


Eigenlijk heel eenvoudig, mede is mede en als je mede proeft dan proef je de natuur.


Mede: added value voor de imker.


Added value of te wel toegevoegde waarde. Mooi voorbeeld van dit principe is wereld van de parfum en mode. Kostprijs is meestal nog geen 0% van wat wij ervoor betalen in de winkel en dat dankzij “added value”. Verkopen we de honing los dan kijkt de gemiddelde consument naar de prijs die betaald moet worden bij de eerste de beste supermarkt, gevolg in Nederland wordt bloemenhonig direct van de imker doorgaans voor een veel te lage prijs verkocht. Veranderen we echter het veld van afzet mogelijkheden, dan komen in eens andere winst marges om de hoek kijken. Wat we daarvoor moeten doen? Precies! added value, door onze honing als ingrediënt te zien voor andere producten in ons verkooppallet.


Eigenlijk heel eenvoudig, added value is een snellere weg naar nieuw gereedschap.


Mede: de cursus.
Altijd al willen weten hoe deze gouden goden drank gemaakt wordt en wat het voor u als imker kan betekenen. Dit jaar starten we, bij voldoende deelnemers, met de Cursus “mede maken” onder leiding van Peter Ramselaar. Peter heeft de kennis van mede en andere dranken maken o.a. geleerd van John Wright Tutor at  Rivercottage HQ, Axminster UK.


Opzet van de cursus “mede maken” (5 bijeenkomsten).


- Les 1. Theorie: o.a.  geschiedenis, de chemie van alcohol maken, selecteren van gisten, het gehele proces doornemen, het belang van sulfiet en citroenzuur, de rol van voedingsmineralen en andere zuren, Mede en de zakjapanner en wat zijn smaakjes mede en mogen die wel mede heten.


- Les 2. Praktijk: o.a. les 1 omzetten naar de praktijk, wat kan ik met hydrometer en hoe gebruik ik hem, omgaan met je "tools" zoals mostvat, hevel slangen, gistingsvat, waterslot etc., etc. Zodat ik snel kan werken en zo min mogelijk lucht toelaat. Maken starter!! Log boek. 


- Les 3. Theorie/praktijk: o.a. het gistingsproces volgen met de hydrometer, invloed van temperatuur, smaak/geur training, wat kan er verkeerd gaan en is het nog te redden, de techniek van Racking, aanvullen en wat hebben chips voor invloed op de smaak.  


- Les 4. Theorie/praktijk: o.a. klaren of filteren, de ene is de andere kurk niet, capsules, etikettering kortom alle voorbereidingen om te bottelen.


- Les 5. Proeven wat heeft dit jaar ons gebracht aan smaken en ervaringen vervolgens bottelen, kurken en nog meer over hoe je ale mead, Hippogra, methegin ed. maakt.


Deze vijf lessen zijn verdeeld over een heel kalenderjaar, ja voor mede maken heb je geduld nodig.


Opzet van de cursus


Neem zelf 5 kilo eigen honing mee om liter mede te maken met apparatuur/benodigdheden die in NL goed verkrijgbaar zijn en die we zelf gebruiken. Welke je met een gerust hart aan familie en vrienden kan inschenken of misschien zover gaat om ze aan de man te brengen.


Data 2018/2019


Les 1 woensdag 19 september 2018


Les 2 woensdag 26 september 2018


Les 3 woensdag 10 oktober 2018*


Les 4 woensdag 12 december*


Les 5 woensdag 18 september 2019


Alle tijden zijn van 14:00 tot 17:00

Locatie Tichelberg 14 Zoetermeer


* Let op data kunnen wijzigen afhankelijk van het gistingsproces!


En wie weet zien we elkaar in het najaar voor deze cursus.

Kosten € 245,

inclusief start set voor 12 liter mede (bestaande uit o.a. 15 liter gistingsfles, 25 liter mostemmer, hevelslag en hydrometer (per deelnemer verplicht)),

exclusief wijnflessen, kurken en honing.